طراحی UX را می توانیم به عنوان طراحی کاربر محور به حساب آوریم و شما باید دقیقا کاری را انجام دهید که هدف کاربر است و لازم است در همان ابتدای کار، هدف از محصول و نحوه استفاده از آن را برای کاربران خود به درستی تعیین نمایید. در طراحی UX می بایست با تمام نیازهای کاربران آشنا شد و مطابق با آن، شرایط ایده آلی را برای تجربه بهتر استفاده آنها از سایت رقم زد. در این مطلب می خواهیم درباره طراحی UX و اهمیت آن بر سئو، بیشتر صحبت کنیم. لطفا همراه ما باشید.
UX چیست؟
زمانی که یک کاربر وارد یک وبسایت یا اپلیکیشن می شود، گزینه های مختلفی مثل دکمه خرید، نوار اسکرول، دکمه هوم، آیکون بخش وبلاگ سایت و … را مشاهده می کند که طراحی تمام این موارد با UX کار می باشد.
UX که خلاصه شده عبارت User experience می باشد، به معنای تجربه کاربری است و تعیین کننده نحوه تعامل کاربر با یک محصول می باشد. اینکه آیکون های سایت چگونه طراحی شده باشند، چه رنگ، ابعاد و طرحی داشته باشند، بر روی نحوه تعامل با محصول داخل سایت تاثیر می گذارند. بنابراین می توانیم بگوییم که UX باعث می شود که کاربر از سایت راضی باشد و یا اینکه ناراضی از آن خارج شود.
مولفه های اصلی طراحی UX
برای ایجاد یک تجربه کاربری خوب در وبسایت یا اپلیکیشن، باید به موارد زیر توجه داشت :
درک کردن دنیای کاربر
مهم ترین مولفه در طراحی UX، درک نیاز کاربران می باشد. خود را باید به جای کاربر گذاشت و با نزدیک شدن به نیازهای او، بهترین طراحی را در نظر گرفته شود.
طراحی و اجرا
پس از درک کاربر، نوبت به طراحی و اجرای UX می رسد که بیشترین زمان را هم می گیرد. در این مرحله باید با در نظر گرفتن قواعد طراحی، معماری اطلاعات و پردازش اطلاعات به دست آمده، طراحی تمام مسیرهای کاربر، طراحی کامل و دقیق تمامی فرم ها و… انجام شود.
تست و اصلاح
بعد از اجرای UX، باید تست های لازم گرفته شود و اگر اصلاحی نیاز باشد، تغییرات مورد نیاز اعمال گردد.
آیا UX در سئو موثر است
سوالی که ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد این است که آیا UX تاثیری در سئو سایت دارد و به بهبود سئو سایت کمک می کند؟ در پاسخ باید گفت که سایت هایی که از UX خوبی برخوردار هستند، شانس بیشتری برای کسب رتبه بهتر در گوگل دارند زیرا سایتی که طراحی خوب و کاربر پسند دارد، می تواند کاربران را برای مدت طولانی تری در سایت نگهدارد و گوگل هم متوجه این حضور طولانی مدت کاربر داخل سایت می شود و این احتمال را می دهد که سایت دارای طراحی خوب و خدمات مناسبی می باشد. در نتیجه این فرایند، رتبه سایت را بهتر می کند.
بنابراین تاثیر UX در سئو سایت به صورت مستقیم نیست اما به طور غیرمستقیم تاثیر خود را می گذارد.
اجزای UX کدام است
UX یا همان تجربه کاربری، تشکیل شده از اجزا و بخش های مختلفی می باشد که هر کدام از این اجزا، اهمیت ویژه خود را دارند.
طراحی تعاملی (INTERACTION DESIGN)
یکی از اجرای UX، طراحی تعاملی می باشد. اگر بنا بر این است که بهترین تجربه برای کاربران فراهم شود، باید المان های تجربه کاربری به صورت تعاملی طراحی شوند و کاربران نزدیک ترین ارتباط را با شما داشته باشند. در واقع این المان ها باید بتوانند خیلی ساده ارتباط دوسویه را ایجاد نمایند.
طراحی رابط کاربری (USER INTERFACE DESIGN)
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
دسترس پذیری (ACCESSIBILITY)
یک تجربه خوب زمانی برای کاربر رقم می خورد که دسترسی پذیری راحتی به هر جا که می خواهد و به هر چه که به دنبال آن می گردد، داشته باشد. بنابراین سایت یا اپلیکیشن باید با دسترسی پذیری بالایی طراحی شود و کاربر بتواند خیلی سریع، آنچه را که می خواهد پیدا کند. بدیهی است که اگر مخاطب نتواند راه ارتباطی سریع و ساده را در سایت شما پیدا کند، از سایت خارج خواهد شد که تاثیر منفی بر روی سئو سایت دارد.
کاربردپذیری (USABILITY)
طراحی سایت شما به هر اندازه هم که جذاب باشد و از المان های خوبی در آن استفاده شده باشد، اما کاربرد خاصی نداشته باشد، برای کاربر مفید نخواهد بود. شما باید چیزی را به کاربران تحویل دهید که به کار آنها بیاید و بتوانند مشکل خود را حل کنند.
معماری اطلاعات (INFORMATION ARCHITECTURE)
معماری اطلاعات، یکی دیگر از اجزای UX می باشد که برای کاربران مهم است. مخاطبان سایت، به موضوع اطلاعات سایت اهمیت زیادی می دهند و ترجیح می دهند که به اطلاعات مورد نظرشان، دسترسی داشته باشند. شما هر چقدر که بتوانید راحت تر و بهتر اطلاعات مورد نیاز آنها را در اختیارشان بگذارید، به ایجاد تجربه کاربری بهتر کمک کرده اید.
مراحل طراحی UX
طراحی تجربه کاربری (UX)، فرایندی پیوسته است و باید مراحل مختلف آن به ترتیب اجرا شوند تا نتیجه مطلوب حاصل شود. این مراحل، به شرح زیر می باشند :
تعیین استراتژی
در قدم اول طراحی UX، باید استراتژی تعیین کنید و بدون آن نمی توانید به نتیحه درست برسید. شما باید در تعیین استراتژی، هدف گذاری های لازم را انجام دهید.
تحقیقات
در مرحله بعدی، باید تحقیقات خوبی در زمینه های سلیقه ها و رفتار کاربران انجام دهید و بتوانید تحلیل درستی از پرسونای مخاطبان داشته باشید.
طراحی و تولید اولیه
بعد از تعیین استراتژی و شناخت مخاطبان، می توانید طراحی اولیه را انجام دهید. در این مرحله، بهتر است طرح را به صورت دستی روی کاغذ بکشید و یک چشم انداز از طرح داشته باشید.
سپس باید یک نمونه اولیه و آزمایشی را اجرا کنید و باگ ها و مشکلات احتمالی آن را برطرف نمایید تا نسخه طرح را درست کنید.
ارزیابی و انتشار
بعد از تولید اولیه طرح، حال باید ارزیابی و تست های لازم را انجام دهید و اگر مشکلات و باگ هایی وجود نداشت، نمونه نهایی را منتشر کنید.